A csomagolás szó kettős értelmezésű

  • Egyrészt anyag
  • Másrészt munkafolyamat (pl. boltban felvágott csomagolása stb.)

csomagolás a minőség megőrzésének a kulcskérdése. A csomagolás vagy a termelési folyamat befejező része (pl. vaj csomagolása), vagy a termelési folyamat befejező és attól el nem választható része (pl. dobozos üdítők vagy sör).

A csomagolás feladatai

  • Az áruk védelme a külső hatásokkal szemben (hőmérséklet, páratartalom stb.)
  • Ésszerű szállítási és tárolási egység kialakítása (pl. régen 80 kg-os liszt stb.)
  • Figyelem felkeltés és vásárlásra ösztönzés
  • Tájékoztasson a felhasználás módjáról és a minőség megőrzésének idejéről
  • Figyelmeztessen az esetleges veszélyekre (tűz és robbanásveszély, méreg stb.)
  • Teremtse meg a csomagolási forma és a benne levő áru összhangját

A csomagolás a felhasználás célja szerint háromféle lehet

  • Szállítói csomagolás (pl. ciginél nagy kartondoboz)
  • Gyűjtő csomagolás (pl. cigi 10-es csíkokban)
  • Fogyasztói csomagolás (pl. maga a cigis doboz)

Optimális csomagolás

A legkedvezőbb csomagolás, de nem egy, hanem több szempontból.

Optimális csomagolást kell kialakítani annak érdekében, hogy

  • Az áru megőrizze a minőségét
  • Biztonságosan jusson el a termelőtől a fogyasztóig
  • Mindezt a lehető legalacsonyabb költséggel megvalósítva

Az optimális csomagolás követelményrendszere

  • Védelem az áru, a vevő és a környezet számára
  • Logisztikai alkalmasság: szállítható, raktározható, adagolható, értékesíthető, megsemmisíthető vagy visszaváltható legyen
  • Nyújtson információkat, segítse elő az értékesítést
  • Vevőbarát jellegű legyen
    • Tiszta, higiénikus, praktikus (pl. tépőzáras májkrém)
    • Egyszerűen felhasználható, könnyen kiválasztható
    • Segítse elő a racionális fogyasztást (pl. májkrém egy adagos kiszerelésben)
  • Gépesíthetőség: feleljen meg a vonalkódos értékesítésnek és a gépi adatfeldolgozásnak