A csomagolás szó kettős értelmezésű
- Egyrészt anyag
- Másrészt munkafolyamat (pl. boltban felvágott csomagolása stb.)
A csomagolás a minőség megőrzésének a kulcskérdése. A csomagolás vagy a termelési folyamat befejező része (pl. vaj csomagolása), vagy a termelési folyamat befejező és attól el nem választható része (pl. dobozos üdítők vagy sör).
A csomagolás feladatai
- Az áruk védelme a külső hatásokkal szemben (hőmérséklet, páratartalom stb.)
- Ésszerű szállítási és tárolási egység kialakítása (pl. régen 80 kg-os liszt stb.)
- Figyelem felkeltés és vásárlásra ösztönzés
- Tájékoztasson a felhasználás módjáról és a minőség megőrzésének idejéről
- Figyelmeztessen az esetleges veszélyekre (tűz és robbanásveszély, méreg stb.)
- Teremtse meg a csomagolási forma és a benne levő áru összhangját
A csomagolás a felhasználás célja szerint háromféle lehet
- Szállítói csomagolás (pl. ciginél nagy kartondoboz)
- Gyűjtő csomagolás (pl. cigi 10-es csíkokban)
- Fogyasztói csomagolás (pl. maga a cigis doboz)
Optimális csomagolás
A legkedvezőbb csomagolás, de nem egy, hanem több szempontból.
Optimális csomagolást kell kialakítani annak érdekében, hogy
- Az áru megőrizze a minőségét
- Biztonságosan jusson el a termelőtől a fogyasztóig
- Mindezt a lehető legalacsonyabb költséggel megvalósítva
Az optimális csomagolás követelményrendszere
- Védelem az áru, a vevő és a környezet számára
- Logisztikai alkalmasság: szállítható, raktározható, adagolható, értékesíthető, megsemmisíthető vagy visszaváltható legyen
- Nyújtson információkat, segítse elő az értékesítést
- Vevőbarát jellegű legyen
- Tiszta, higiénikus, praktikus (pl. tépőzáras májkrém)
- Egyszerűen felhasználható, könnyen kiválasztható
- Segítse elő a racionális fogyasztást (pl. májkrém egy adagos kiszerelésben)
- Gépesíthetőség: feleljen meg a vonalkódos értékesítésnek és a gépi adatfeldolgozásnak