2009-TŐL KIKERÜLT A SZJA HATÁLYA, ALÓ ÉS ÁTKERÜLT A GÉPJÁRMŰADÓ 1991. ÉVI LXXXII (82) TÖRVÉNYBE.

Az adó tárgya:

Az a személygépkocsi, amely után tulajdonosa költséget számol el utána (üzemanyag, szerviz, úthasználat stb.) Kivéve, ha a magánszemély tulajdonában álló személygépkocsi után kizárólag kiküldetési rendelvény alapján üzleti utazás címén kap költségtérítést, és ezt a futott kilométer alapján számolják ki.
Adófizetési kötelezettség annak a hónapnak az 1. napján kezdődik, amikor a tulajdonos először költséget számol el utána.

Ha egy vállalkozás rendelkezik személygépjárművel és elszámolja felmerült költségeket, akkor adót köteles fizetni, függetlenül attól, hogy a munkavállalója saját célra használja vagy sem.

A személygépkocsi fogalmát a szja határozza meg, mely szerint az a jármű, amely:

  • vegyes használatú, 2500 kg-ot meg nem haladó megengedett együttes tömegű,
  • raktere ugyan gyárilag lett úgy kialakítva, de lehetőség van annak visszaalakítására,
  • négy, illetve három gumiabroncskerékkel felszerelt,
  • a vezetővel együtt legfeljebb nyolc felnőtt személy szállítására alkalmas,
  • benzin-, dízel-, elektromos-, gázüzemű, továbbá a versenyautó, az önjáró lakóautó.

Több esetben találkozni olyan SZJA törvény szerint személygépkocsinak minősülő járművel, amelynek forgalmi engedélyébe tehergépkocsi minősítés van bejegyezve. A cégautó adótörvény egyértelműen szabályoz, azt a járművet tekinti személygépkocsinak, amelyet a fenti SZJA törvényben leírtak meghatároznak. Másodlagosnak tekinti a forgalmi okmányban foglaltakat.

Adó mértéke: 2 kategória van hengerűrtartalom alapján 7 000 Ft és 15 000 Ft

Bevallás és megfizetés negyedévet követő hó 20-ig a 0901-es bevallásban.

1995. évi 117. Tv SZJA (EZ CSAK 2009. JANUÁR 31-IG IGAZ)

  • Természetbeni juttatásnak minősül a kifizető tulajdonában lévő, vagy általa bármely más jogcímen használt személygépkocsi (a cégautó) magáncélú használatára tekintettel keletkező jövedelem.
  • Magáncélú, ha bármely körülmény vagy dokumentum alapján megállapítható, hogy a cégautót személyes célra használja, vagy használhatja.
  • Személyes használatnak minősül különösen a munkahelyre, a székhelyre vagy a telephelyre a lakóhelyről történő bejárás, kivéve, ha az említett útvonalon történő használat kiküldetés, külföldi kiküldetés, külszolgálat keretében történik.
  • Ha a kifizető a cégautót a hónap egyetlen napján sem üzemeltette és ez a tény a körülmények alapján egyértelműen megállapítható, akkor e személygépkocsi után az adott hónapra nem köteles a cégautó-adót megállapítani, megfizetni és bevallani.Az Szja 70. §-a szerinti természetbeni juttatás esetén fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a fizetendő cégautó adó 25 százaléka. 1998.évi LXVI. Tv EHO A cégautó után 3% munkaadói járulékot is kell fizetni.
  • Ha a magánszemély térítést fizet a magánhasználatért, akkor a cég mentesül a cégautó adó alól.
  • Az Szja 70. §-a szerinti természetbeni juttatás esetén fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a fizetendő cégautó adó 25 százaléka. 1998.évi LXVI. Tv EHO A cégautó után 3% munkaadói járulékot is kell fizetni.