Fogyatékossági támogatásra jogosult

az a 18. életévét betöltött súlyosan fogyatékos személy, aki az ellátás igénylésének időpontjában Magyarországon élő magyar állampolgár, letelepedett, valamint bevándorolt jogállású személy, illetve hontalanként elismert személy.
Súlyosan fogyatékosnak minősül

  • a) az a látási fogyatékos, akinek segédeszközzel vagy műtéti úton nem korrigálható módon látóképessége teljesen hiányzik vagy aliglátóként minimális látásmaradvánnyal rendelkezik és ezért kizárólag tapintó-halló életmód folytatására képes,
  • b) az a hallási fogyatékos, akinek a hallásvesztesége olyan mértékű, hogy a beszédnek hallás útján történő megértésére segédeszközzel sem képes, feltéve, hogy
  • ba) halláskárosodása 25. életévének betöltését megelőzően következett be, vagy
  • bb) halláskárosodása mellett a hangzó beszéd érthető ejtése elmarad,
  • c) az az értelmi fogyatékos, akinek értelmi akadályozottsága genetikai, illetőleg magzati károsodás vagy szülési trauma következtében, továbbá tizennegyedik életévét megelőzően bekövetkező súlyos betegség miatt középsúlyos vagy annál nagyobb mértékű,
  • d) az, aki autista,
  • e) az a mozgásszervi fogyatékos, akinek a mozgásrendszer károsodása, illetőleg funkciózavara miatt helyváltoztatása a külön jogszabályban meghatározott segédeszköz (végtag protézis, ortézis, egy karral működtetett járóeszköz, kerekesszék) állandó és szükségszerű használatát, vagy a külön jogszabály szerinti mozgásszervi betegsége miatt állapota segédeszközzel eredményesen nem befolyásolható, és ez a fogyatékos állapot tartós vagy végleges, továbbá a fogyatékos személy önálló életvitelre nem képes vagy mások állandó segítségére szorul.
A súlyosan fogyatékos állapot megállapítását az orvosszakértői szerv végzi.

Nem jogosult fogyatékossági támogatásra az a súlyosan fogyatékos személy aki

  • a) vakok személyi járadékában,
  • b) magasabb összegű családi pótlékban részesül.

Amennyiben ezekről az ellátásokról lemond, a fogyatékossági támogatás megállapítható részére.
A fogyatékossági támogatás mértéke a fogyatékosság jellegétől és az önkiszolgálási képesség hiányától függően az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 65 vagy 80 %-a.

Fogyatékossági támogatás igénylése

A fogyatékossági támogatás iránti igényt „Igénybejelentés fogyatékossági támogatásra” című nyomtatványon lehet előterjeszteni az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerint
illetékes Magyar Államkincstár területileg illetékes Igazgatóságánál, a fővárosban a Magyar Államkincstár Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságánál.
Az igénybejelentéshez mellékelni kell az igénylő háziorvosa - bentlakásos szociális intézményben élő igénylő esetén az intézmény orvosa – által kiállatott orvosi beutalót (raktári száma: A. 3510-90) valamint a fogyatékosságot igazoló orvosi dokumentációt (pl. kórházi zárójelentés, ambuláns lap) eredetben vagy hiteles másolatban.
Az Igazgatóság a benyújtott háziorvos által kiállított beutalót és orvosi dokumentációt megküldi az OOSZI illetékes szakértői bizottságának, aki elsősorban a megküldött iratok alapján megvizsgálja, hogy az igénylő súlyosan fogyatékosnak minősül-e. Amennyiben a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció nem alkalmas a minősítés elvégzésére a szakértői bizottság a támogatást igénylőt a fogyatékosság jellegének megfelelő szakvizsgálatra utalja be, illetőleg felhívhatja a bizottság előtti személyes megjelenésre is vizsgálat céljából.
Amennyiben a szakértői bizottság szakvéleménye szerint az igénylő súlyosan fogyatékosnak minősül, a fogyatékossági támogatás az igénylőt az igénybejelentés hónapjának első napjától illeti meg.
A fogyatékossági támogatást a megállapító hatóság a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig folyósítja.