A korengedményes nyugdíj

A rendeletben foglaltak szerint a munkáltató megállapodhat a munkavállalóval annak korengedményes nyugdíjazásáról a Tny-ben rögzített, a születése éve szerinti reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően legfeljebb 5 évvel, ha a munkavállaló rendelkezik az előrehozott öregségi, illetőleg a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel.
Nem köthető megállapodás azzal, aki előrehozott öregségi nyugdíjra vagy csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult.
További feltétel, hogy a munkáltató a munkavállaló előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító korhatárának eléréséig nyugdíjának az évenkénti emelések és kiegészítések nélküli összegét a postaköltséggel együtt a fizetési értesítés kézhezvételét követő 15 napon belül a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság elkülönített számlájára egy összegben befizeti.
Az előrehozott, illetve a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkező személy korengedményes nyugdíjazására vonatkozó megállapodás megkötésére

  • az 1944-ben született nő esetében 6 évvel
  • az 1945-ben született nő esetében 8 évvel
  • az 1946-ban született nő esetében 10 évvel
  • az 1941-ben született férfi esetében 6 évvel
  • az 1942-ben született férfi esetében 6 évvel

a reá irányadó korhatár betöltését megelőzően van lehetőség.

Ezekben az esetekben a munkáltató a nyugdíjbiztosítási szerv által megállapított, a munkavállalóra irányadó előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár elérésének időpontjáig köteles a fizetési kötelezettségét teljesíteni.
Azoknak, akik a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkeznek, a meghatározott mértékben csökkentett összegben kell folyósítani a korengedményes nyugdíjat is.

A korkedvezményre jogosultság feltételei

Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest két év korkedvezményben részesül

  • az a férfi, aki legalább 10, és az a nő, aki legalább 8 éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá
  • az a személy, aki legalább 6 éven át egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású létrében

dolgozott.

A korkedvezmény további egy-egy év

  • a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb 5, nőnél 4 évi, illetőleg
  • az egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb 3 évi munka után.

Az, aki 1997. január 1. előtt az akkor hatályos rendelkezések szerint korkedvezményes öregségi nyugdíjra jogosultságot szerzett, erre az ellátásra - függetlenül az igényérvényesítés időpontjától – nő az 55., férfi a 60. életévének betöltését alapul véve jogosult.

A rögzített nyugdíj

Az öregségi nyugdíjának folyósítás nélküli megállapítását, rögzítését a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltött személy kérheti, aki eddig az időpontig legalább 20 év szolgálati időt szerzett.
Amennyiben a nyugdíjra jogosító korhatáron túl tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez idő alatt nem kéri a nyugdíja folyósítását, a tényleges nyugdíjba menetel idején – választhatja a rögzített nyugdíjként kiszámított és az évenkénti emelésekkel növelt nyugdíjat a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett.
Aki nyugdíjának folyósítás nélküli megállapítását kéri, nem minősül öregségi nyugdíjasnak, tehát további figyelembe vehető szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló keresetet, jövedelmet is szerez.
Ha az igénylő a rögzítet nyugdíj megállapítása után nem szerzett legalább 365 nap további szolgálati időt, és nyugdíjat igényel, kérését új igénybejelentésnek tekintve az általános szabályok szerint kell elbírálni, valamint a határozatban a rögzített nyugdíjat vissza kell vonni.